tiistai 29. marraskuuta 2022

Pitkästä aikaa :)

Moikka! On siitä hetki kulunut kun viimeksi tänne kirjoittelin :D. Mitäköhän tässä sitten kertoisi. 

Tämän blogin aiheeseen sopii hyvin se, että päädyin opiskelemaan metsätieteitä. Olen ihan viihtynyt varsinkin kun on alkanut löytää opintojen joukosta itseä kiinnostavia aiheita. Alussa oli vaikea tavallaan "sitoutua" tähän alaan, sillä minua on aina kiinnostanut aika moni asia. Oli vaikea valita vain yksi. Koin siitä jonkin verran ahdistusta, mutta nyt tuntuu että se on hieman hellittänyt. Eniten sitä mietityttää, että mihin päätyy sitten opintojen jälkeen töihin. Minulle on tärkeää, että viihdyn työssäni ja että koen olevani innostunut aiheesta jonka parissa työskentelen.

Opintojen takia kesäkurssien ja muiden kurssien aikana on tullut käytyä kaikenlaisissa metsissä. Kameralla en ole aikoihin kuvannut, mutta kun selasin puhelimen galleriaa huomasin, että siellä on ihan kivoja otoksia mielenkiintoisista paikoista. Ajattelinkin siis laitella niitä tänne :) 


Ensin pari kuvaa retkeltä, jossa tutustuimme hirvituhoihin. Hauskasti puun rungolta näkyvät hirven hampaan jäljet. Ei niin hauska juttu metsänomistajalle.




Seuraavissa kuvissa näkyy tervasroson (Cronartium flaccidum tai Cronartium pini) aiheuttamaa koroa ja latvan ja oksien kuolemista. Tämä reissu ei kuulunut koulun kanssa tehtäviin vaan olin itsekseni metsässä.





Seuraava metsätuho on ötököiden tekosia. Alemmassa kuvassa tähtikirjaajan tekemää tuhoa kuusen kuoren alta.    




Kasvupaikkaopin kurssilla kävimme tervaleppäkorvessa, joka on harvinainen luontotyyppi ainakin Suomessa. Tervaleppäkorpi on hyvin kostea ja siellä kasvaa nimensä mukaisesti tervaleppää. Lähikuvissa sammal on okarahkasammalta, (Sphagnum squarrosum). Olen aina pitänyt kasvi- ja lintulajien opettelusta, joten nyt kun on pitänyt opetella kasvien, ötököiden ja patogeenien tieteellisiä nimiä, niin on se ollut ihan hauskaa vaikka työtä vaatinutkin. Varsinkin alussa opettelu oli todella hidasta.



Suo-orvokki (Viola palustris)





Suo, jolla ennallistamistyöt ovat käynnissä. Eipä se vielä oikein suota muistuttanut paitsi kasviston osalta osittain.



Suotyypit ovat minulle jotenkin todella hankala muistaa ja tunnistaa, joten en nyt muista mikä tämä seuraava suo olikaan. 

Lakka (Rubus chamaemorus)

Pyöreälehtikihokki (Drosera rotundifolia)

Itselle tuli yllätyksenä että Suomen luonnossa kasvaa lihansyöjäkasveja :D. Pyöreälehtikihokki ja pitkälehtikihokki (Drosera longifolia) ovat sellaisia ja kasvavat yleensä soilla.


Suloinen vaivaiskoivu (Betula nana) :3


Seuraava kuva on mielestäni aika upean näköinen. Kyseessä on lehmusmetsä. Enpä ollut sellaisessakaan ennen käynyt.




Seuraavaksi sekalaisesti kuvia erilaisista kasveista:


Korpi-imarre (Phegopteris connectilis)

Metsäimarre (Gymnocarpium dryopteris)

Metsäimarre on oma lempparisaniaiseni :) Sen väri on metsässä niin ihanan vaaleanvihreä.

Ruusukesammal (Rhorobryum roseum)

Ihana kuva vanamoista (Linnaea borealis)

Kanerva (Calluna vulgaris)



Siinäpä oli nyt jotakin :) Heippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti